Pôstne hody v šurianskej knižnici
Čas pôstu, ktorý je ohraničený Popolcovou stredou a sviatkami Veľkej noci je časom, kedy si máme odopierať pokrm, alebo niečo, čo máme radi. Toto obdobie bolo témou stretnutia návštevníkov v šurianskej knižnici v nedeľu 25. februára 2024. O pôstnych jedlách sa nielen rozprávalo, ale sa aj chutnalo.
Obdobie pôstu má nielen náboženský význam, ale, ako povedala odborníčka na výživu. Ing. Silvia Bilková, je veľmi vhodný aj pre zdravie. Predstavila prítomným niektoré jedlá, ktoré sú veľmi chutné, aj keď sú uvarené z menej známej a menej obľúbenej pohánky . Najviac sa však venovala jedlu, ktoré je typické pre región Požitavia – kalkýšu. Ona sama jeden priniesla a je jeho propagátorkou. Keďže vyučuje žiakov na SOŠ gastronómie a služieb v Šuranoch, recepty a potraviny z nášho regiónu ich učí a snaží sa, aby boli zaraďované do menu.
Na stoloch v knižnici si prítomní mali možnosť ochutnať už spomínané kalkýše / niekoľko druhov/, placky, pagáče, kaše, ale aj hlivový guláš a hríbovú polievku. K zaujímavým pôstnym jedlám, ktoré boli k ochutnaniu, patrili mlynárove pusinky alebo podlesníky. Ponuka bola naozaj pestrá. Poďakovanie patrí všetkým, ktorí priniesli svoj kuchársky výtvor, a tak obohatil ponuku pôstnych jedál.
JK
Ďalšie