Pôstne hody v šurianskej knižnici

Čas pôstu, ktorý je ohraničený  Popolcovou stredou a sviatkami Veľkej noci je časom, kedy si máme  odopierať pokrm, alebo niečo, čo máme radi. Toto obdobie bolo témou stretnutia návštevníkov v šurianskej knižnici v nedeľu 25. februára 2024. O pôstnych jedlách sa nielen rozprávalo, ale sa aj chutnalo.

Obdobie pôstu má nielen náboženský význam, ale, ako povedala odborníčka na výživu. Ing. Silvia Bilková,  je veľmi vhodný aj pre zdravie. Predstavila prítomným niektoré jedlá, ktoré sú veľmi chutné, aj keď sú uvarené z menej známej a menej  obľúbenej pohánky . Najviac sa však venovala jedlu, ktoré je typické pre región Požitavia – kalkýšu. Ona sama jeden priniesla a je jeho propagátorkou. Keďže vyučuje žiakov na SOŠ gastronómie a služieb v Šuranoch, recepty a potraviny z nášho regiónu ich učí  a snaží sa, aby  boli zaraďované do menu.

Na stoloch v  knižnici si prítomní mali možnosť ochutnať už spomínané kalkýše / niekoľko druhov/, placky, pagáče, kaše, ale aj hlivový guláš a hríbovú polievku. K zaujímavým pôstnym jedlám, ktoré boli k ochutnaniu, patrili mlynárove pusinky alebo podlesníky. Ponuka bola naozaj pestrá. Poďakovanie patrí všetkým, ktorí  priniesli svoj kuchársky výtvor, a tak obohatil ponuku pôstnych jedál.

JK 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ďalšie